Smartculture
http://www.smartculture-webgis.eu/shen-gjergji-omorfoklisias/?lang=sq
Export date: Wed Nov 13 22:59:27 2019 / +0000 GMT

Shën Gjergji Omorfoklisias


Kisha në formë kupole, që i takon tipit lindor me katër shtylla të kryqit të mbishkruar. I zgjatur në formë, i vendosur me sistem kulm të dominuar nga gjatësi dhe gjerësi harqe të larta dhe të gjera të kryqit. Mbështetja e kulmit mbi katër shtyllat ndihmoi për të sjellë unitet në kishë dhe të bëhet nënndarja e hapësirave të padukshme. Harmonia e vëllime dhe proporcioneve dhe pasurinë e dekorimeve qeramike ka krijuar një pamje të bukur, e cila nuk ka ngjashmeri me tjetër në rajonin e Kosturit. Tempulli ka një ngjashmëri të afërme me Shën Klimi të Ohrit. Brenda monumentit ka afreske në dy shtresa. Kohët e fundit u bë një zbulim i një dysheku të vjetër në disa pjesë, në mënyrë që të vlerësohet më tepër periudha e ndërtimit të monumentit rreth mesit të shekullit të 12-të. Për fat të keq, një zjarr shkatërroi shumë murin e kësaj shtrese.
Gjithashtu me vlera të mëdha artistike është skluptura prej druri e Sh. Gjergjit që ruhet në murin jugor të kishës, punë e rrallë për artin bizantin.
Sipas traditës thuhet se është gati tre metër statujë, vepër e shekullit të 13-të, sollën nga Janina dy motra murgesha mbi slita dhe shumë vizitorë të përkulur përpara imazhin shtyjnë me gisht një monedhë në trupin e Shenjtit duke e kërkuar një dëshirë, e cila siç thotë tradita, ndodh nëse monedha ngjitet në trupin e shenjtorit.
Post date: 2014-12-11 12:10:04
Post date GMT: 2014-12-11 10:10:04

Post modified date: 2014-12-11 12:10:04
Post modified date GMT: 2014-12-11 10:10:04

Export date: Wed Nov 13 22:59:27 2019 / +0000 GMT
This page was exported from Smartculture [ https://www.smartculture-webgis.eu/demo ]
Export of Post and Page has been powered by [ Universal Post Manager ] plugin from www.ProfProjects.com