Smartculture
http://www.smartculture-webgis.eu/sheshi-omonia/?lang=sq
Export date: Mon Nov 18 22:04:26 2019 / +0000 GMT

Sheshi Omonia


Më përpara në këtë vend gjendeshin shumë dyqane (bakaj, ëmbëltore, librari, qumështore, dyqan fruta-perimesh etj.) si dhe shërbime publike si psh: Posta, Arka Publike. Përbënte pjesën qëndrore te qytetit dhe tregun qëndror “Carsi”, që arrinte deri te Hotel Paladhio.
U shtrua me pllaka, u vendosën kopshte të vegjël, stola si dhe ndriçues modern. Rreth sheshit u ngritën ndërtesa moderne. Midis tyre ndodhet dhe Klubi i zanatçinjve të gunës, klub i cili strehon dhe “Shoqërinë Muziko-letrare” – Kostur si dhe galerinë “Armonia”. Rreth tij, egzistojnë tempujt e Shën Nikolau i Kasnixit dhe i Shën Joanit të Prodhromos që i përkasin perudhës bizante dhe pas bizante, si dhe shumë dyqane moderne. Akoma dhe sot përbën qendrën e qytetit si dhe pikë-takimi për banorët.
Në këtë vend, çdo të Premte të Madhe bëhet takimi i të përmotshmeve prej Mitropolis dhe Shën Jorgo-s, çdo Krishtlindje vendoset pema e krishtlindjeve, ndizet me zjarr –shumë herë- kufoma e madhe në festën e karnavaleve, me nismën e Shoqatës së Muziko-letrarëve dhe bëhet parada e karanavaleve, në “Ragucaria”, të cilat në vazhdim përfundojnë në Dulco.
Post date: 2014-12-10 14:10:25
Post date GMT: 2014-12-10 12:10:25

Post modified date: 2014-12-10 14:10:25
Post modified date GMT: 2014-12-10 12:10:25

Export date: Mon Nov 18 22:04:26 2019 / +0000 GMT
This page was exported from Smartculture [ https://www.smartculture-webgis.eu/demo ]
Export of Post and Page has been powered by [ Universal Post Manager ] plugin from www.ProfProjects.com